lördag 10 december 2011

Skapelseberättelserna från 3perspektiv; torrhet som adelsmärke & Sir Lancelotskämt

Som teolog och filosof har jag från den akademiska sidan av mitt liv funderat över tillkomsten av världens skapelsemyter på ett sätt, som kristen på ett andra sätt. Som pappa har jag närmat mig på tredje sätt. Den som lutar sig mot fantasins och sagans värld. Tänk om det var en pappa eller mamma som helt enkelt försökte berätta en godnattsaga, eller förenkla ett av naturens små eller stora fenomen, och så växte sagan från familj till familj. Det lades till, drogs ifrån och berättelsen växte och växte in i folks medvetande och till sist hade man glömt var den ursprungligen kom ifrån.När jag & Malva var på väg till parkeringen, Anna gick i förväg för att värma upp bilen, pratade vi om vatten och is:

“Vattnet funderar på om det är jättekallt ute, så att det är bättre att bli is, så blir det inte så jobbigt att vara vatten när snön kommer”


Ingen naturkunskap bakom precis, det har aldrig varit min starka sida. Men är det ändå inte så att vattnet blir till is när det blir för kallt? Sagan fyller en stark pedagogisk funktion.

Jag pratade med en kompis efter vår bandkväll som vi hade i Vendelsö kyrka igår. Mellan musikuppträdena drog jag några av mina “bästa” skämt här ifrån bloggen, med söndertrasad röst efter hostan som De flesta råkat/kommer att råka ut för.  Min kompis påpekade att visst är det roligt, men ibland är det väldigt torra skämt. En riktig iakttagelse som jag tog till mig och bearbetade snabbt och kom fram till poängen med min humor, att det är själva grejen – det är och skall vara torrt, det är mitt humoristiska adelsmärke.

Under dagen kom jag att tänka på riddar Lancelot av någon underlig anledning och då startade hjärnan & här nedan presenteras dagens torra “vad heter NN: s kusin?” Det påminner smått om “Din mamma”-skämt, men är en trevligare och något mer intellektuellt stimulerande utmaning än tidigare nämnda mentala övningar.

Vad heter Riddar Lancelots kusin som:
- tar för många risker?
- [Chans-a-lot]
- som alltid är ute på Disko?
- [Dance-a-lot]

Det var några till, men dem glömde jag i detta nu faktiskt…

Kissa hunden, pussa frugan, ta ett glas mjölk i ospecificerad ordning och sedan god natt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar