tisdag 19 juli 2011

Var “föds” humorn, barn i grupp, föräldrar & “humorinlärning”

Malva har humor & det är intressant att se vilken riktning den kommer att ta framöver. Den nyaste leken som vi har utvecklat de senaste 3 eller 4 kvällarna går ut på att hon är vänd mot väggen & jag frågar om hon vill ha välling. Hon säger “nej” & jag låtsas gå ut från rummet – då säger hon “välling” & jag säger att det visste jag väl. När jag kommer fram, vänder hon sig om & säger att hon inte vill ha.

Proceduren upprepas några gånger och vi skrattar tillsammans åt vår nya lek. Det positiva med den är att jag vet att då är det snart godnatt. Häromdagen satt vi vid matbordet & började prata om kaviartuber. Sedan förra gången vi var i Ramsdal, svärmor och svärfars sommarställe, då bodde vi i det lilla huset och mormor och morfar i det stora huset. Jag tror att det är härifrån uppdelningen i “lilla” och “stora” av allting härstammar.

Jag tycker det är roligt att förställa rösten och säger med pipig röst “liten kaviartub” och måttar med fingrarna, sedan säger jag med mörkare röst “stor kaviartub” och breder ut armarna. Detta för att få Malva intresserad att imitera olika röster och rörelser. En rolig lek det med. När jag var på väg ner för trappan så hörde jag när Malva sade “stor” & “liten” kaviartub till Lena. Detta har jag tänkt på tidigare också, att den lek som vi har hemma borde alla enligt Malva förstå och kunna.

Kan man då tänka sig att en människas humor “föds” & utvecklas från  hennes familj? När kommer Malva att förstå eller att vi får henne att förstå, att alla inte kan eller känner till våra lekar och skämt? Om detta är en utveckling i de flesta hemmen, hur utvecklas då humorn när en grupp barn kommer samman? Malva gör grimaser och retas redan, hur blir det sedan, när det kommer fler humorinfluenser?

I vuxenvärlden är det hårdare tonläge och acceptans när det gäller humor. Har Du fel humor från början i ett nytt sällskap & ingen tycker att Dina kommentarer är roliga eller inte förstår dem, då går det snabbt att bli bränd.

Jag kom att tänka på meningen “one shot, one opportunity” i Eminems “Lose yourself”. Så är det också många gånger med skämt – frågan är om det gäller föräldrar och “humorinlärning”?

DSC09820

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar